Całą główkę kapusty włożyc do dużego garnka i zalac wrzącą wodą.Postawic na małym ogniu i obgotowując zdejmowac stopniowo liście kapusty w miarę,jak będą miękły w czasie gotowania. Grube nerwy liściowe ściąc powierzchownie,nie kalecząc liści. Ziemniaki obrac,zetrzec na tarce,lekko odcisnąc. Cebulę posiekac,zrumienic na smalcu,słoninie lub wędzonym boczku. Dodac do utartych ziemniaków.Do masy ziemniaczanej dodac również kaszę mannę,sól i pieprz.Dokładnie wymieszac.Farsz kłaśc na liście kapusty i zwijac gołąbki. Spód rondla wyłożyc liścmi kapusty,wlac szklankę osolonej wody i 2 łyżki oleju,ułożyc warstwami gołąbki. Gotowac pod przykryciem na wolnym ogniu,aż kapusta będzie miękka.Podawac polane roztopionym tłuszczem lub z sosem pomidorwym.Smacznego!!! \/Duża główka kapusty /\1,5 kg ziemniaków \/2 łyżki kaszy manny /\2 cebule \/15dag smalcu,słoniny lub boczku \/2 łyżki oleju,sól,pieprz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz